Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Кунчев: Средният обхват на ваксинираните по Националния имунизационен календар е 92%

Доц. Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

92% e средният обхват на ваксинираните по Националния имунизационен календар в България . Това заяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор  доц. Ангел Кунчев, който участва в конференция, посветена на ваксинопрофилактиката в медицинския университет. 

Той подчерта, че това не е лош показател, но целта е да се достигнат 95 процента, което ще гарантира, че няма да се стига до епидемични взривове и епидемии.

Доцент Кунчев изтъкна, че във всички страни по време на епидемия от Covid-19, когато заради мерките имаше отлагане на имунизациите, се е стигнало до спад в обхвата на ваксинираните, но това започва да се преодолява, показват данните от тази година.

"По важното е да няма разклащане в доверието към ролята на ваксините с помощта на общопрактикуващите лекари, а и на цялото общество се опитваме да убедим родителите колко е важно календарът се изпълняват навреме, точно и пълно, за да се гарантирани децата ни за тези болести, за които има ваксини“, посочи Кунчев..

За това колко е важно пациентите да бъдат убеждавани в ползата от ваксините, Ангел Кунчев даде пример с ваксината за рак на маточната шийка:

"Страни, които преди 10-15 години въведоха тази програма - в Шотландия, в Австралия, в Нова Зеландия, в Канада - на практика решиха проблема с това заболяване. Те вече в тези възрастни групи нямат рак на маточната шийка, а ние достигнахме 400 български жени годишно да умират от това заболяване, което може да бъде предотвратено с една обикновена имунизация".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна