Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 50 заглавия на Международния документален Родопи Филм Фест

Смолян ще бъде домакин на третото издание на Международен документален Родопи Филм ФестОфициалното откриване на фестивала ще е на 6 юли от 19.00 часа, в амфитеатъра пред Регионалната библиотека "Николай Вранчев", където ще бъде представена премиерата на "Любов, дойчмарки и смърт", филм на германския режисьор Джем Кая. 

В програмата ще бъдат представени над 50 заглавия от България и света, а входът е свободен!

Стартът на третото издание на Международен документален Родопи Филм Фест (RIFE) ще превърне Смолян в точка за срещи на таланти и вълнуващи културни изживявания за публиката.

В рамките на тридневна състезателна програма от 6 до 9 юли ще бъде представена актуална селекция от повече от 50 документални филма от 25 държави с вдъхновяващи теми. Входът е свободенЗрителите могат да очакват отлична филмова селекция – истински факти за правата на жените, мъжете, животните, природата и екосистемата ни.

Основен фокус на изданието е екологията и опазването на биоразнообразието, каза Христо Бакалски, филмов продуцент и директор на Международния  документален Родопи Филм Фест.

Мотото на този фестивал е "На лов за боклук".

В българското представяне са включени лентите „Нямаш място в нашия град“ на Николай Стефанов и „Една провинциална болница“ на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева.

Филмите ще бъдат оценявани от международно жури, съставено от документалисти и кинематографисти, а голяма част от заглавията ще бъдат представени лично от техните автори. 

Фестивалната програма ще се представя в две локации – в кино "Арена" и под открито небе на амфитеатъра пред Библиотеката.

Организаторите предвиждат да направят и четвърто издание на Международния документален Родопи Филм Фест.

Репортаж на Радостина Чернокова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.