Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима са кандидатите за управител на БНБ

Снимка: БГНЕС

Трима са кандидатите за управител на БНБ, показва справка на БНР на сайта на парламента, след като окончателно изтече срокът за номинации.

Както вече е известно, ГЕРБ – СДС номинира настоящия гуверньор Димитър Радев за втори мандат. Партия "Възраждане" издигат финансиста Любомир Христов, който подкрепя тезата, че България все още не е готова да въведе еврото. Николай Каварджиклиев е кандидатурата, издигната от БСП.

Още при избора си за първи мандат Димитър Радев изтъкна въвеждането на еврото като свой основен приоритет. В рамките на неговото управление на Централната банка страната ни стана член на ERM II – механизма на обменните курсове, известен у нас като "чакалнята" или "предверието" на еврозоната, където всяка страна – кандидат член престоява минимум две години. На 11 юли 2020 година България и Хърватия заедно се присъединиха към механизма, като за първи път страни – кандидатки влязоха и в тясно сътрудничество с банковия съюз.

Димитър Радев е номинацията на ГЕРБ – СДС, като първоначално от "Продължаваме промяната – Демократична България" възнамеряваха да предложат свой кандидат и дори настояха за по-дълъг срок за предложения. В крайна сметка такова не е направено от тяхна страна, а по неофициална информация новата коалиция е решила да подкрепи кандидата на ГЕРБ – СДС.

Любомир Христов е дългогодишен експерт с преподавателска дейност и е известен с тезата си, че България още не е готова да приеме еврото. Тя напълно съвпада с референдума, предложен от издигащата го партия „Възраждане“, в който те задават въпроса за запазване на лева до 2043 година.

Николай Каварджиклиев е номинацията на БСП, а от биографията му става ясно, че е банкер с дългогодишен стаж в една от големите банки у нас и в други институции. Не е известна позицията му по приемането на еврото в България, но от левицата нееднократно са заявявали, че страната ни не трябва да прибързва.

Позицията по темата с въвеждането на еврото е ключова за поста на централния банкер. Индикативната дата за страната ни е да стане 21-вият член на еврозоната през 2025 година.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна