Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 12 до 14 юли отбелязваме Дни на фиордите в Скандинавските страни

Фиордите - емблемата на Норвегия

Снимка: Pixabay

От днес до 14 юли се провеждат Дни на фиордите в Скандинавските страни. Денят се отбелязва за първи път през 1991 г. Идеята за отбелязването на Деня на фиордите е да се привлече вниманието към тях като уникална екосистема, каза пред Радио София гл. ас. д-р Антония Господинова - ръководител на специалност „Скандинавистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

Тя обясни, че фиордите са възникнали като дълбоки долини в резултат на движението на ледниците.

„Крайбрежието на Норвегия е набраздено от фиорди. Най-впечатляващите фиорди са по западното норвежко крайбрежие, където брегът се спуска отвесно, на места от височина 500-600 метра и предоставя спиращи дъха гледки“, добави Антония Господинова.

Тя допълни, че столицата на Норвегия – Осло, е разположена на един от най-големите фиорди.

„Ежегодно Норвегия привлича милиони туристи в периода от май до септември. Норвегия е невероятно красива страна, има също изключително красиви планини. Тя е богата на водни ресурси и в съчетание с този пресечен релеф има невероятно красиви водопади. Действително фиордите са емблемата на Норвегия“, допълни Антония Господинова.

Посетителите могат да наблюдават и друг природен феномен, когато са в Скандинавската страната – белите нощи.

„Това е периодът, в който слънцето не пада под хоризонта. В съчетание с красотата на фиордите е едно незабравимо изживяване. За мен, най-подходящият период за посещение е от края на май до края на юли“, добави гл. ас. д-р Антония Господинова.

Тя допълни, че специалност „Скандинавистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“ през миналата година е навършила 30 г. и е също толкова популярна, колкото и при създаването си.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна