Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Смолян със средище на журналистиката – БТА откри нацонален пресклуб

Българската телеграфна агенция (БТА) откри свой Национален пресклуб в Смолян. Той се намира в сградата на бившия клуб "Журналист" на пл. "Свобода" 1. 

В зданието, в което се помещаваше някога редакцията на в. "Родопски вести", сега отново ще има средище на журналистиката и медиите. Националният пресклуб на БТА е място за пресконференции, дискусии, изложби, за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата, спорта.

Медийният център разполага със съвременна аудио-визуална техника и модерно оборудване, даващи възможност за директно излъчване онлайн на пресконференции и събития.

Пресклубовете са част от политиката на агенцията, обединена под марката "Национален пресклуб БТА". Националната медия има към момента 23 пресклуба в областни градове и три в общински центрове – Казанлък, Самоков и Свищов.

"Има много знаци, свързани с новия ни пресклуб – време беше знамената на България, Европейския съюз и със земното кълбо в логото на БТА да бъдат поставени в Национален пресклуб на БТА в Смолян", посочи генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев.

Защото, по думите му, също като знамето, тези пресклубове са още едно присъствие на българската държава, знак за принадлежност към България и възможност за участие в разговорите, които българите водим.

Той отбеляза, че пресклубът се открива в навечерието на един от най-големите празници в Родопите - Роженския събор, който през тази година отбелязва 125 години от първото си провеждане. През същата 1898 г. излизат и първите новини на БТА. През своите също 125 години агенцията неведнъж разказва за събора и надпяванията на него.

"Този събор събира българите още от времена, когато тези земи не са в България, а по-късно започват и надпяванията. Това е пример, че българите можем да бъдем заедно и не търсим заглушаване на гласа на другия, а да искаме гласа на всеки да звучи по-силно", каза Кирил Вълчев. 

"Щастлив съм, че Смолян се присъединява към голямото семейство на БТА, която има функция в страната и извън нея", заяви при откриването на Националния пресклуб на БТА в родопския град кметът Николай Мелемов, който посочи, че със своята 125-годишна история БТА е натрупала много капацитет, мощ, авторитет и ще спомогне да се отразява регионът обективно.

"Съгласни сме, че трябва да бъдете и коректив, но съм убеден, че ще виждате и хубавото в нашия край и ще го популяризирате, както досега", допълни градоначалникът.

Пресклубът беше открит с водосвет, отслужен от свещеник Иван Марински от катедралния храм "Св. Висарион Смоленски". На тържеството за откриване на медийния център присъстваха областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, кметът на общината Николай Мелемов, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, представители на местната и държавната власт, ръководители на институции, журналисти и общественици. 
По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна