Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската външна министърка на необявено посещение в Киев

Германската министърка на външните работи Аналена бербок (в средата) с президента на Украйна Володомир Зеленски на срещата на НАТО във вилнюс през юли 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският външен министър Аналена Бербок направи изненадващо посещение в Киев в понеделник, като обеща непоколебима подкрепа за Украйна и похвали напредъка ѝ по пътя към членство в ЕС, предава АФП.

„С огромна смелост и решителност Украйна защитава свободата на всички нас“, каза Бербок в изявление, публикувано от външното министерство при пристигането ѝ.

"Украйна може да "разчита на нас", добави Бербок.

"Няма да се откажем от усилията си да подкрепим Украйна в нейната защита срещу агресията на Русия: икономическа, военна и хуманитарна" сфера, каза Бербок. Това беше четвъртото посещение на Baerbock в Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Очаква се кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз да бъде сред темите за обсъждане с украински официални лица по време на това пътуване.

Украйна получи статут на кандидатка за членство в ЕС преди година и се надява тази година да започне официални преговори..

Баербок каза, че Украйна вече е постигнала "добър напредък" в някои области, включително съдебните реформи, но каза, че все още има "да извърви още много" в справянето с корупцията. Тя потвърди "решителната подкрепа" на Германия за Украйна по пътя ѝ към Европейския съюз.

Баербок също изрази безпокойство от принудителното прехвърляне на украински деца в Русия.

"Ние подкрепяме организациите, украинските власти и неправителствените организации, които работят за връщането на отвлечените деца у дома“. Нищо не оправдава тази война да се води на гърба на най-невинните, децата“, каза тя.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна