Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Китаристи: При преподаването на деца най-важното е те да се влюбят в музиката

| обновено на 28.09.23 в 21:27

Боян Дойчев е ръководител на Китарен Център за млади творци във Варна и член на управителния съвет на  сдружение "Приятели на Класическата китара" във Варна. Той, заедно с Давид Дяков, организира майсторски клас в морската столица. Дяков е тръгнал от варненската школа и е част от от световната китарна сцена, лауреат е на множество от най-престижните международни конкурси за китара, има издадени два албума.

"Децата в наше време имат разнообразен вкус. Нашата работа е да ги насочим по класическия път. Вярваме, че човек трябва да внимава какво попива от интернет и да подхождат с критическо мислене", казаха в интервю за предаването "Гравитация нула" Дойчев и Дяков. 


Най-важният урок при овладяването на един музикален инструмент е децата да се влюбят в музиката, да видят, че с качество и постоянство могат да поддържат пламъчето в тях. Търпението е сред най-важните качества, на които се възпитават чрез музика децата, каза Давид Дяков. "Важното е децата да започнат да музицират възможно най-рано", допълни той. 


Свиренето на китара не е лесно заради звукоизвличането, каза Боян Дойчев. "Моят преподавател казваше колко по-трудно е звукоизвличането на китарата от пианото. Самият тон е голяма борба. Всичко това зависи от физическите и психическите данни на един ученик", каза още той.

Цялото интервю с музикантите чуйте в прикачения звуков файл:


По публикацията работи: Олга Карова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия