"Сегментът на румънския гост е семейния турист", обясни пред БНР Йон Бондар, мениджър на хотел на Северното Черноморие, който има богат опит на този пазар.
Ол инклузивът си остава предпочитана формула за изхранване сред туристите от Румъния, обясни още той в предаването "Хоризонт до обед".
"Това, което ги привлича при нас, е съответствието мужду цена и качество. Там все по-рядко се практикува ол инклузив".
Средният престои на румънските туристи у нас през тази година е бил от 3 до 5 дни, отбеляза Бондар.
Недостигът на професионалисти в сферата на туризма е сред основните проблеми, подчерта експертът.
"Залага се на сезонни кадри, които не могат да предоставят същата услуга. Масово хотелиерите са внасяли работна ръка от Украйна, Молдова или по-далечни държави"
Кулинарно, културно и природно привличаме румънски туристи, разясни Бондар.
"Сегментът на туриста, който идва за уикенда, е шопинг, кулинарен туризъм и може би активен спорт"
Все повече хотелиера набавят румънско говорящи членове в екипите си, посочи още той.
Цялото интервю на Мила Младенова с Йон Бондар може да чуете в звуковия файл.