Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Константин Бачийски: Търсене на нова кандидатура на ПП-ДБ в Бургас сега би било служебна победа за ГЕРБ

| Интервю
Снимка: БНР - Бургас

Първо голямо разминаване между ПП и ДБ. Двете формации не постигнаха съгласие за кандидата си за кмет на Бургас и няма да имат общ кандидат. На драматични преговори вчера – ден преди финалния срок за регистрация на имена, коалиционните лидери не успяха да се разберат. От ПП заложиха на Константин Бачийски – депутат, представител на партия "Средна европейска класа", с чиято номинация ПП се явиха на първите си парламентарни избори. От ДБ предлагаха друг депутат – Димитър Найденов, който от 2019 г. до 2021 г. е бил общински съветник на "Да, България". Вчера пред БНР Найденов съобщи, че е готов да се оттегли от кметската надпревара, ако се намери общ кандидат на ПП–ДБ, но при условие, че и другият претендент направи същото. Бачийски не прие офертата.  
"Такъв разговор за отказване и търсене на нова кандидатура в предпоследния ден на мен ми звучи абсолютно несериозно. Такъв разговор можеше да се води преди 2-3 месеца, но търсене на нова кандидатура един ден преди финалния срок, на мен ми изглежда не само несериозно, но ми изглежда и като подарък към ГЕРБ и Димитър Николов. Може би това е един вид търсене на служебна победа. Аз съм човек, който 12 години съм се борил срещу безобразията на ГЕРБ и в никакъв случай не бих участвал в даването на една служебна победа", категоричен бе в интервю за БНР Бачийски. 

ПП-ДБ няма да има общ кандидат, двете формации имат отделни номинации, потвърди той в предаването "Преди всички". И обясни случилото се с непостигане на съгласие. По думите му коалицията ПП-ДБ ще има само листа за общински съветници. Според него при балотаж е възможно той да получи подкрепата и на ПП-ДБ, и на "Възраждане", и на БСП. Мога да обединя анти-ГЕРБ вота в Бургас, смята кандидат-кметът.
 
Константин Бачийски не вижда основания за разрив в коалицията на национално ниво.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени