Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Слава Янакиева: Затварянето на Руската църква е демонстрация на власт

| Интервю
Снимка: Ирина Недева

"Руските енории зад граница представляват фронт организации на разузнавателните им служби. Това може би звучи фантасмагорично, но го казва ФБР."

Това заяви в интервю за БНР културологът Слава Янакиева, която е сред бившите енориаши към руския храм "Св. Николай Мирликийски" в София.

"Те разполагат с готова мрежа от хора, която няма нужда да се гради. Трябва само да се усвои. Особено след началото на войната използването на тези мрежи идва много удобно", коментира Янакиева в предаването "Хоризонт до обед".

Относно експулсирането на свещеници от Руската църква в София тя изрази увереност, че службите действат "с голям професионализъм, защото дори биографията на един от изгонените – Евгений Иларионович Павелчук, ясно показва с какво си имаме работа".

По думите ѝ беларуският гражданин Павелчук се занимава с организиране на православно-военно-патриотични клубове, в които привлича младежи, които "да бъдат военизирани и призовавани да се сражават в редиците на разгорялата се война". Янакиева определи младежите като "своеобразни православни талибани-еничари".

Нищо не пречи Руската църква да продължи да функционира. Нейното затваряне беше демонстрация на власт, смята Слава Янакиева.

Тя направи ретроспекция на случващото се в руския храм в столицата след промените през 1989 г.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.