Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кръстю Кръстев: Още пари за култура ще има, имам подкрепата на целия МС

МК ще даде около 200 хил. лева за представяне на българската кандидатура за "Оскар"

| Интервю
Кръстю Кръстев
Снимка: Министерство на културата

Още пари за култура ще има, защото имам подкрепата на целия Министерски съвет. Това съобщи пред БНР министърът на културата Кръстю Кръстев и уточни, че културата е и част от националната сигурност на държавата:

"Въпросът е да можем да подредим нашата работа добре. Да сме готови да я докажем, да я подредим в добри програми и добри проекти. Трябва работа! На културата и трябват пари не само за заплати, трябват и пари за работа!".

Министърът не отговори за какъв процент от БВП ще се бори да бъде отделен за култура в Бюджет 2024:

"Не говорим за цифри, а за задоволяване на потребностите на българската култура".

За "поизтънелите бюджети" на културни институции в страната той изтъкна, че Министерството на културата ще направи всичко възможно, за да не се отрази това на работата им:

"Идеи и концепции има много, но е нужна къртовска работа, за да се справим с някои обективни обстоятелства. Искаме, но трябва да се научим и да доказваме нашата работа. Трябва да работим с проекти, които да не останат само на ниво идея, а да се разработят и да бъдат много подробни и точни. Тогава и министерствата на културата и на финансите ще помогнат".

Кръстев подчерта, че държавата застава зад професионална кампания за представяне на българската кандидатура за "Оскар" - "Уроците на Блага".

"Знаем параметрите на помощта, която искат от нас. ... Обещахме сума от около 150-200 хил. лева, търсим и още варианти. ... Следващата седмица ще уточним всички подробности и Министерството на културата ще помогне на проекта за най-добро представяне на българската кандидатура за "Оскар" - филма на Стефан Командарев", заяви министърът на културата в предаването "12+3".

Набелязани са конкретни възможности, за да могат кинематографиите на България и на Италия да си сътрудничат в производството на филми и на тяхната дистрибуция, съобщи министър Кръстю Кръстев, който се завърна от Рим, където се проведе 16-ият Фестивал на българското кино.

"Оказа се, че българското кино е доста познато в Италия и това беше моята голяма изненада", разказа впечатленията си той.

Интервюто на Даниела Големинова с министър Кръстю Кръстев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.