Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни парламентарни избори в Словакия

Роберт Фицо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Словакия днес се провеждат предсрочни парламентарни избори. Според резултатите от последните социологически анкети изходът от вота е трудно предвидим.

Очаква се оспорвана надпревара между социалдемократическата партия "Смер" на бившия премиер Роберт Фицо и проевропейските либерали от "Прогресивна Словакия". Големият залог във вота е външнополитическата ориентация на Словакия. "Нито патрон повече за Украйна" - с това обещание сваленият от власт през 2018 година лидер на партия "Смер" Роберт Фицо влезе в предизборната кампания. Вероятността той да се върне на власт в Братислава би означавала обрат в позицията на Словакия като поддръжник на Украйна.

Партията "Прогресивна Словакия" начело с евродепутата от "Обнови Европа" Михал Шимечка води с минимална преднина от под два процента пред "Смер", но и нейните шансове да оглави стабилно правителство са минимални. Консервативните партии са силно раздробени след провала на коалицията на премиера Едуард Хегер, довел до днешните предсрочни избори.

Според последните социологически проучвания двете водещи партии ще спечелят по 30 места в 150-членния парламент и ще трябва да разчитат на коалиционни партньори, за да управляват. Не е ясно обаче как ще протекат преговорите за съставяне на ново правителство, а за няколко партии все още не е ясно дали ще преминат прага, необходим за спечелване на места в парламента.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна