Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Завърши рекултивацията на закритото сметище край Дупница

Снимка: Община Дупница

Завърши рекултивацията на закритото преди 6 години градско сметище край Дупница, съобщиха от Общината. 

При експлоатацията му, а и докато не беше рекултивирано, сметището в м. Злево често се самозапалваше при горещините и при дъжд и обгазяваше района на най-големия квартал в града - ж. к. "Бистрица" и селата Джерман и Блажиево. 

Сметището е използвано над 60 години, то е било върху труден терен с денивелация над 100 м., с далекопроводи и гориста местност в близост. 

Рекултивацията беше изпълнена по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.” с безвъзмездна 100-процентова финансова помощ в размер на близо 6 мил. лева. Рекултивирани са два имота с обща площ 80 дка., като отпадъкът е събран на площ 76 дка. 

Извършено е предепониране на отпадъците, оформяне тялото на депото, уплътняване и полагане на геотекстил, след което и изолационен слой от почва и хумус с обща дебелина от 1,2 м. 

Изградени са около 1,5 км канавки. Изградена система за високотемпературно изгаряне на сметищния газ, който се улавя в система от три газови кладенеца. Монтирана е мълниезащитна инсталация, както и три броя пунктове за мониторинг на газовите емисии, инфилтрата от тялото на депото и повърхностните води. 

Предстои биологичната рекултивация, която предвижда затревяване на депото. Някак символично на мястото на сметището вече са поникнали и „вързали“ домати и диня, беше коментирано при откриването на рекултивираното сметище.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.