Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Книгата "Сингапур и изграждането на съвременна Азия“ ще бъде представена на 5 октомври

Свилен Спасов: По улиците на Сингапур виждаш един усмихнат глад за успех

| Интервю
Свилен Спасов
Снимка: Ани Петрова
Свилен Спасов, съставител на поредицата "Власт и отговорност", ни дава възможност да се потопим в непознатия свят на Азия. Той разказа пред БНР как Сингапур - някога едно от най-бедните и неуредени места по света, а днес водеща икономика, е достигнал до своя разцвет. 

"Сингапур и изграждането на съвременна Азия" е десетата книга от поредицата "Власт и отговорност". Премиерата й ще бъде на 5 октомври, от 18.30 ч., в клуб "Перото". 

"Авторът е от индийски произход. Той е първият от поредицата, който не е европеец или американец. Като кореспондент на "Файненшъл таймс", прекарал 6 години в Сингапур и Малайзия, има уникален опит. Журналистите имат и допълнителни усещания".

В Сингапур съжителстват 3 етнически групи – с китайски, малайзийски и индийски произход, разказа Спасов в предаването "12+3".

"Това означава, че има и три религии". 

Интересно е как от този изключително корумпиран, изглеждащ като клоака остров, ползвайки английските правила, като бивша английска колония, в рамките на 60 години от 179 -та държава в света става трета, посочи Свилен Спасов.

"Водеща е ролята на Ли Куан Ю - министър - председател на Сингапур от 1959 година. В екипа му има холандци, англичани, китайци, малайзийци и индийци. Те решават, че трябва да бъде постигната стабилност и сигурност. Поставят си три основни задачи – първата е изграждане на инфраструктура. Втората - на по-хубави жилища. Третият основен приоритет е образованието. През първите му два мандата една трета от бюджета на държавата е само за образователния сектор. Кани хора от цял свят. Създава силно средно и висше образование".


В Сингапур се въвеждат наказания за лошите навици на азиатците – да се плюе по улиците и да се уринира навсякъде, разясни още Спасов. 

Създава се система за сигурност и отбрана, посочи той следващата стъпка в изграждането на съвременен Сингапур. 

"Израел създава тази  система в Сингапур. Страната има и изнесени военни поделения в Китай и Австралия".

Ли Куан Ю започва подготовка на млади хора, които да минат през стъпалата на властта и да го наследят, разказа Спасов. 

Има и неща, които не се толкова положителни, но Азия е различна, обясни той. 

"Там има авторен капитализъм. Но по улиците на Сингапур виждаш един усмихнат глад за успех."

Свилен Спасов обясни как би могъл да се разреши по азиатския модел проблема в енергетиката у нас. 

"Първо фактите, след това всеки действа според ценностите. Ако се разбере, че хората, които са управлявали нещо са пропуснали, там биха били безпощадни. Не казвам, че в либералните демокрации се действа така. А тези хора, които сега протестират, цялата държава техен заложник ли ще бъде? Това е е сложна ситуация, която изисква умни и сложни решения".

Цялото интервю на Снежана Иванова със Свилен Спасов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.