Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Иван Желев: Светската и църковната власт у нас са разделени само на книга

"Защо да не си говорят по телефона и глави на църкви?"

| Интервю
Проф. Иван Желев, богослов
Снимка: БГНЕС
Богословът проф. Иван Желев  изрази мнение пред БНР, че светската и църковната власт у нас са разделени само на книга. 

"Старото поколение е обвинявано, че по някакъв начин е угаждало на комунистическата власт, по същия начин виждаме и сегашното отношение на някои от архиереите спрямо властта. Във всеки случай не е без личен интерес"

Днес стана ясно, че Светият Синод подкрепя напълно действията на патриарх Неофит, в качеството му на Софийски митрополит, по отношение на Руската църква, както и изпращането на писмо до Руския патриарх Кирил. Архиереите изразяват надежда, че храм "Св. Николай Мирликийски” ще отвори скоро, но уточняват, че това не е в правомощията на БПЦ.

ърковната юрисдикция си е на Московската  патриаршия. Има статут на църковно посолство в София. След споразумения между двете църкви са установени тези отношения. Едва ли някой може да претендира, че БПЦ има собственост над този храм", обясни проф. Желев в предаването "Нещо повече". 

Статутът на самото представителство е уреден със споразумение от 1952 година. След това има едно актуализиране от 2011 година, поясни той.

"Това не е българска църква и няма как Светият Синод да се намесва. Патриархът не може да назначи свещеници без съгласието на Руската църкваНе е ясно и дали Българският патриарх може сам да изпрати писмо до Руския, без решение на Светия синод. В едно такова писмо би трябвало да се изрази съжаление ,че се е стигнало до това положение и да се търси съгласието на руската страна този храм да се отвори"

Защо да не си говорят по телефона и глави на църкви, запита проф. Желев.

"И да се разберат да се изпрати представител в Москва или техен да дойде тук, за да се търси решение на високо равнище. То не трябва да се бави. Религиозният живот е  всекидневна необходимост"

Цялото интервю на Добринка Добрева с проф. Иван Желев може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.