Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски критикува ролята на Иран в конфликтите в Украйна и Израел

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник президентът на Украйна Володимир Зеленски свърза нападението на "Хамас" срещу Израел с нахлуването на Русия в Украйна и разкритикува Иран за двата конфликта.

"Единствената разлика е, че има терористична организация, която нападна Израел, и тук има терористична държава, която нападна Украйна. Обявените намерения са различни, но същността е същата", заяви Зеленски чрез видеовръзка пред Парламентарната асамблея на НАТО в Копенхаген, предаде Ройтерс.

Иран отрече да е доставял на Русия дронове камикадзе "Шахед" за използване в Украйна и заяви, че не е замесен в атаките срещу Израел през уикенда. Украйна обаче смята, че около 1000 създадени от Иран безпилотни самолета "Шахед" (Shahed) са били използвани от Русия през последните шест месеца.

"Иран не може да каже, че няма нищо общо с това, което се случва в Украйна, ако продава дронове Shaheds на Русия. Иран не може да каже, че няма нищо общо с това, което се случва в Израел, ако неговите официални лица подкрепят това, което се случва в Израел", каза Зеленски.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обаче посочи, че няма доказателства, че Иран стои зад последните атаки срещу Израел, но каза, че има дългогодишни връзки между Техеран и "Хамас".

Зеленски също така призова Запада за единство пред лицето на глобалните събития.

"Не е моментът да се оттегляме от международната арена във вътрешни спорове. Не е моментът да се изолираме. Не е моментът да мълчим или да се преструваме, че терорът на един континент не засяга глобалните дела", каза украинският президент.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна