Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томас Бах: Исинбаева и Тарпишчев остават членове на МОК

Президентът на МОК Томас Бах
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руснаците Елена Исинбаева и Шамил Тарпишев, които са членове на Международния олимпийски комитет (МОК), нямат действителни връзки с армията в страната си и нямат публични коментари в подкрепа на инвазията в Украйна. Това заяви президентът на организацията Томас Бах, цитиран от агенция Ройтерс.

МОК отстрани вчера Руския олимпийски комитет (РОК), който признава съществуването на регионалните спортни федерации в анексираните територии в Украйна. Запитан защо Исинбаева и Тарпишев не са имали същата съдба, Бах отговори, че проучването на Етичната комисия не е намерила причини.

"Длъжен съм да подчертая, че те са членове на организацията, а не представители на Русия в МОК. Обратното е, те представляват МОК в Русия", заяви той. 

"За да бъде гарантираното равенството между длъжностните лица и спортистите, ние все пак предложихме тези членове на МОК за изследване от Етичната комисия. Тяхното заключение е, че г-жа Исинбаева и г-н Тарпишев нямат реални връзки с руската армия или службите за сигурност. Те не са подкрепяли военните действия в Украйна", аргументира се Бах.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна