Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пекин започна международната среща от инициативата "Един пояс, един път"

Снимка: АП/БТА

В Пекин започна международната среща от китайската инициатива "Един пояс, един път". В рамките на форума се очаква да разговарят президентите на Китай и Русия Си Цзинпин и Владимир Путин, а сред основните теми да бъде конфликтът в Близкия изток.

Близките отношения между Китай и Русия днес имат още eдна допирна точка с конфликта в Близкия изток. Двете страни постоянни членки на съвета за сигурност на ООН не посочиха като причина за напрежението дългогодишната липса на справедливост за палестинците. Това е второто известно пътуване на Путин извън Русия, откакто през март съдът в Хага издаде заповед за ареста му, отбелязва Ройтерс. А последното му пътуване до Пекин беше дни преди Русия да нападне Украйна през Февруари миналата година. Тогава Москва и Пекин декларираха партньорство без ограничения.

С международния форум "Един пояс, един път" в Пекин отбелязват 10 години от инициативата, наричана още "Новият път на коприната", създадена от Си Дзинпин и емблематична в международната му политика. Китай инвестира в строежа или закупуването на инфраструктурни проекти по света. По данни на агенция Синхуа са сключени над 200 споразумение с повече от 150 страни и са инвестирани почти трилион долара в света през последното десетилетие. Според критиците на проекта фактът, че Китай е кредитор на част от тези проекти, прави бенефициентите дългосрочно зависими. Унгария е една от малкото страни от Европейския съюз, които участват. Друга е Италия, която обяви, че обмисля да го напусне.

Руският президент Владимир Путин похвали китайския президент Си Цзинпин за инициативата и отправи покана за глобални инвестиции в Северния морски път, който според него може да задълбочи търговията между Изтока и Запада. Путин заяви, че Русия може да играе ключова роля във възстановяването на древния "Път на коприната".

"Относно Северния морски път Русия не просто предлага на партньорите си да използват активно неговия транзитен потенциал. Нещо повече - каним заинтересованите страни да участват пряко в неговото развитие. Още през следващата година навигацията за товарните кораби по цялото протежение на Северния морски път ще стане целогодишна", заяви Владимир Путин в Пекин. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна