Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът успокои: Няма риск от рязко увеличаване на цените!

Снимка: БГНЕС

Според премиера Николай Денков няма риск от рязко увеличаване на цените у нас. Така той коментира наложеното от президента Румен Радев вето върху измененията и допълненията на Закона за енергетиката. 

Президентът наложи вето върху промените в Закона за енергетиката

"Тази либерализация трябваше да се случи! Регламентът е от 2019 г., България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала", посочи премиерът, който присъства на откриването на новия български суперкомпютър "Хемус".

По думите му, при подготовката на Закона за енергетиката, при тези изменения, са направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията.

Денков настоя, че чрез тези механизми ще са защитени уязвимите българи. 

"Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените. Чуваме за два-три пъти и всякакви такива слухове - това няма да се случи! Гарантирам го на 100 процента. Дали ще се увеличат с 2% - може и да се увеличат, но, както и друг път е ставало дума, могат и да се намалят и могат да се намалят съществено, защото новите технологии, които влизат при производството на енергия, голяма част от тях всъщност произвеждат доста по-евтин ток от този, който ние използваме в момента". 

Правителството не планира да налага административни мерки като таван на цените на основни хранителни продукти. Водят се разговори с търговските вериги те доброволно да определят седмични продукти с по-ниски цени. Това стана ясно от коментар на премиера Денков по повод анонсираната идея от министъра на икономиката веригите да продават на по-ниски цени 15 храни от първа необходимост. Министърът на икономиката е обсъдил мярката с големите вериги и от тяхна страна е проявено разбиране, добави той:

"Това е наша обща задача - да свалим инфлацията, от една страна. Предпочитаме да опитаме без административни рестриктивни мерки. Не е обсъждаме налагането на административни мерки. Те обикновено дават краткосрочен резултат. Ще опитаме по този начин. Има предварителни разговори, има съгласие, да се опитаме с едно благородно съревнование между тях да спечелят клиенти". 

Икономическото министерство готви списък на храни, които веригите ще предлагат на минимални цени

Премиерът отново защити намерението на страната да въведе такса от 20 лева на мегаватчас за транзит на руски газ. Мярката беше критикувана от Сърбия и Унгария. Денков се аргументира, че така в българския бюджет ще постъпват повече средства. Според него "Булгартрансгаз" не може да бъде засегнат, тъй като се очаква таксите да бъдат плащани от "Газпром": 

"Аз не виждам по какъв начин "Булгартрансгаз" може да бъде засегнат негативно. Те не са страна, така да се каже, по очакванията да се плащат такси. Таксите се очаква да бъдат плащани от "Газпром". 

Денков уточни, че една от целите е да се намалят печалбите на "Газпром", защото с тези печалби се финансира войната в Украйна“, смята премиерът. 

Според него общата задача е да се свали инфлацията, от една страна и да се повиши доверието на потребителите в съвместните усилия на държавата и големите вериги.

"Има икономическа логика в това, говорили сме с министъра, административните мерки почти никога не дават средносрочен и дългосрочен план", коментира той. 


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна