Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел нареди да бъдат евакуирани жителите на град Кирят Шмона

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант говори пред израелски войници близо до границата с ивицата Газа.
Снимка: АП/БТА

Пропускателният пункт Рафа между Египет и Ивицата Газа се очаква да бъде отворен за преминаване на хуманитарна помощ. Израел нареди да бъдат евакуирани жителите на град Кирят Шмона.

Египет се съгласи да позволи преминаването на камиони с вода, лекарства и горива за палестинците през граничния пункт Рафа, като се очакваше операцията да започне още днес. Според източници от американската администрация, обаче, може да има забавяне и пунктът да бъде отворен утре.

Египетският външен министър Самех Шукри посочи:

"Заявявам, че Египет се стреми да осигури продължаването на операцията на пропускателния пункт Рафа и използването на египетския потенциал на летището Ариш за получаване на помощта, предназначена за Ивицата Газа".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за незабавно прекратяване на израелските бомбардировки и контраударите на "Хамас", за да бъде предоставена хуманитарна помощ на цивилното население в Газа.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви пред израелски войници, дислоцирани на границата с палестинския анклав, че скоро ще получат "заповедта да видят Газа и отвътре". От израелското министерство на отбраната издадоха заповед за евакуация на Кирят Шмона, град с около 20 хиляди жители в северната част на Израел, разположен непосредствено до границата с Ливан.

Британският премиер Риши Сунак ще посети Египет за разговори във връзка с обстановката в Израел и Ивицата Газа. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна