Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оригиналът на "Историята" на Петър Богдан ще бъде показан в България през 2024 г.

Президентът Радев се срещна с министъра на културата Кръстю Кръстев
Снимка: Пресцентър на президентската институция

Ръкописът на Петър Богдан Бакшев "За древността на бащината земя и за българските дела" ще бъде изложен за пръв път в България през следващата година по инициатива на президентската институция, съобщава пресцентърът на държавния глава. 

Румен Радев обсъди на среща на "Дондуков" 2 с министъра на културата Кръстю Кръстев представянето на историческото произведение в страната ни. В разговора участва и проф. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Откритият в Италия трактат, написан от родения в Чипровци архиепископ, е собственост на Община Модена, Италия, и се съхранява в местна галерия. 

"Представянето на ръкописа на Петър Богдан в България е изключително събитие за нашата история, култура и идентичност", заяви президентът и посочи, че успехът на инициативата изисква добро взаимодействие между всички отговорни институции. Министърът на културата изрази готовност да подкрепи това родолюбиво начинание за популяризиране на богатото българско историческо и културно наследство. 

От 2020 г. президентската институция работи за представянето пред българската общественост на ръкописа, който има голямо значение за изграждането на културната памет и националната идентичност на нашия народ. По време на посещението на държавния глава във Ватикана през 2021 г. Негово Светейшество папа Франциск и държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин заявиха подкрепата си за инициативата при аудиенцията с Румен Радев. Президентът посочи, че е разговарял по темата и със своя италиански колега Серджо Матарела, който също е приел инициативата.

Ръкописът "За древността на бащината земя и за българските дела" е завършен около 1667 г. и предхожда с около век "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски от 1762 г. Дълго време не бяха открити нито оригиналният ръкопис, нито печатен екземпляр на трактата, като едва през 70-те години на 20-и век историкът проф. Божидар Димитров открива записки на редактора, свързани с ръкописа на Петър Богдан. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна