Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо свиване на промишлената активност в Китай през октомври

Бизнес дейността в промишлената сфера на Китай се сви неочаквано през октомври, което подчертава трудностите, пред които са изправени властите в Пекин, докато се опитват да съживят икономическия растеж към края на тази и през следващата година на фона на множество предизвикателства у дома и в чужбина.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките в промишлеността (PMI) се понижи през октомври до 49,5 пункта от 50,2 пункта месец по-рано, докато осреднените очаквания бяха за негова стабилизация на септемврийското ниво. По този начин индексът се върна отново под важното ниво от 50 пункта, което е водораздел между свиване и експанзия на икономическата активност, след през септември индексът се повиши над това ниво (до 50,2 пункта) за пръв път от март 2023 г. насам, давайки надежди за съживяване на растежа на втората по сила световна икономика.

Влошаването на промишлената активност беше в резултат на спад на новите поръчки, като съответният подиндекс панда до 49,5 от 50,5 пункта в резултат най-вече на по-нататъшно рязко влошаване на поръчките, идващи от чужбина (спад на индекса до 46,8 от 47,8 пункта).

В същото време официалният непроизводствен PMI индекс на Китайското статистическо бюро, който измерва растежа в секторите на услугите и строителството, се понижи през октомври до 50,6 пункт от 51,7 пункта месец по-рано. Въпреки, че индексът остава в нивата на експанзия (над важното ниво от 50,0 пункта) за пореден месец от началото на годината, през октомври той спадна до 10-месечно дъно отново в резултат най-вече на солидното намаляване на постъпващите поръчки.

Всичко това доведе до спад на PMI индекс на общата икономическа активност до 50,7 пункта от 52,0 пункта през септември, достигайки най-ниско ниво от декември 2022 г. насам.

Оповестените изненадващо слаби данни подчертават несигурността относно икономическото възстановяване на Китай на фона на призивите за повече политическа подкрепа от страна на управляващите в Пекин. Китайските власти наскоро емитираха държавни облигации за 1 трилион китайски юана за дейности по възстановяване в райони, силно засегнати от природни бедствия, но според икономисти сумата не е значителна.

Продължителната имотна криза пък остава като голямо препятствие за икономиката, докато външните насрещни ветрове добавиха към предизвикателствата пред правителството в усилията му да съживи бавното възстановяване на втората по големина световна икономика. От юни насам управляващите предприеха набор от мерки, включително умерени намаления на лихвените проценти и големи парични инжекции.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна