Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Carlsberg обвини Москва, че е "откраднала" руския бизнес на компанията

Carlsberg Group
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият главен изпълнителен директор на Carlsberg обвини Москва, че е "откраднала" руския филиал на компанията - Baltika Breweries месец, след като датската пивоварна фирма заяви, че е отписала този свой бизнес и е прекратила лицензионните си споразумения, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

"Няма да влизаме в сделка с руското правителство, която по някакъв начин да го оправдае да поеме нашия бизнес", заяви пред журналисти Джейкъб Ааруп-Андерсен след първото си официално изявление, откакто стана главен изпълнителен директор на Carlsberg.

"Няма начин да заобиколим факта, че са откраднали нашия бизнес в Русия и ние няма да им помогнем да направят това да изглежда легитимно", подчерта той.

По-рано през октомври от датския производител на бира обявиха, че са отписала стойността на бизнеса си в Русия, след като са заключили, че "не вижда път към договорено решение за излизане от руския пазар".

От миналата година датската пивоварна фирма се опита да продаде дъщерното си дружество Baltika в Русия, следвайки стъпките на много други западни компании, напуснали Русия след нахлуването й в Украйна.

Въпреки това, след като през юни тя обяви, че е намерила купувач за бизнеса си, месец по-късно руският президент Владимир Путин нареди временното изземване на дела на Carlsberg в местната пивоварна.

Carlsberg имаше осем пивоварни и около 8400 служители в Русия и през миналата година по отписване на активи на Baltika за 9,9 милиарда датски крони (около 1,41 милиарда долара).

По-рано този месец Carlsberg предприе ответни мерки, като прекрати лицензионните споразумения за своите марки в Русия, които позволяваха на Baltika да произвежда и продава всички продукти на Carlsberg в страната.

"Когато тези лицензи изтекат с гратисния период, те нямат право повече да произвеждат нито един от нашите продукти. Разбира се, не мога да гарантирам, че това ще се случи, но това е нашето очакване", коментира Ааруп-Андерсен.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна