Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

32 жертви на пожар в Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тридесет и двама души са загинали при огромен пожар, обхванал рехабилитационен център за наркозависми в Северен Иран, предаде АФП.

"Пожар избухна в център за рехабилитация на наркозависими в Лангаруд, град в северната провинция Гилан“, съобщи заместник-губернатора на провинцията Мохамед Джалай.

Джалай заяви, че при пожара са ранени още 16 души, четирима от които са в "критично състояние".

Пожарът е започнал през нощта, когато се е запалила електрическа печка, а пламъците са запалили завесите, каза той.

Фактът, че рехабилитационният център е бил препълнен и че лекуваните не са могли свободно да го напуснат, е допринесъл "за големия брой жертви", добави Джалай.

По-рано броят на жертвите се оцени на 27 загинали и 12 ранени, като е важно да се отбележи, че центърът е имал капацитет само за 40 души.

Главният съдия на провинцията Есмаил Садеги заяви, че вече са арестувани няколко заподозрени, сред които и управителят на рехабилитационния център, който се е казвал: "Първата стъпка към свободата".

На кадри от пожара, се вижда как пламъците осветяват нощното небе и изпращат огромни кълба дим във въздуха.

Злоупотребата с наркотици, особено с опиоиди, е дългогодишен проблем в Иран.

Данните, цитирани от Службата на ООН по наркотиците и престъпността през 2021 г., сочат, че 2,8 млн. души имат проблем с наркотиците в Иран, който е с едно от най-високите нива на употреба на опиати в света.

Иранските власти са започнали множество кампании за борба със злоупотребата и трафика на наркотици и редовно обявяват мащабни конфискации на опиати, идващи от Афганистан, който е основен производител на незаконни наркотици. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени