Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп похвали унгарския премиер Орбан, определяйки го като “силен“ лидер

Доналд Тръмп и Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп похвали унгарския премиер Виктор Орбан по време на своя реч в Ню Хемпшир в събота.

Бившият президент похвали Орбан като "силен" лидер, като отбеляза, че той не е обичан в целия ЕС поради строгата му позиция по отношение на имиграцията, особено заради отказа на влизане на бежанци в Унгария.

Тръмп приписа силната политика на Орбан на факта, че, според него, "сега Унгария не е изправена пред престъпност и други проблеми, свързани с имиграцията".

Любопитно е да се отбележи, че само преди няколко седмици, в своя реч отново в Ню Хемпшир Тръмп изглежда обърка лидерите на Турция и Унгария.

"Има един човек, Виктор Орбан, някой чувал ли е за него?“ каза тогава Тръмп, имайки предвид унгарския премиер. "Той вероятно е един от най-силните лидери навсякъде по света. Той е лидерът на Турция", каза тогава бившият президент на САЩ. Президентът на Турция обаче се казва Реджеп Тайип Ердоган.

В днешната си предизборна реч Доналд Тръмп също така изрази загриженост относно настоящата глобална ситуация, заявявайки, че Третата световна война "никога не е била по-близо", отколкото е сега.

Той приписа повишения риск на несправянето на настоящата администрация на Белия дом с различни международни въпроси, включително внезапното изтегляне на американските войски от Афганистан, което остави куп въпроси без отговор, тъй като доведе до смъртта на 13 американски войници.

Тръмп изрази твърдение, че преди три години "всичко е било под контрол", което предполага, че според него Русия не би обмислила нахлуването си в Украйна, а Китай нямаше да провокира Тайван.

На своите привърженици в Ню Хемпшир бившият президент на САЩ каза, че ще победи настоящият Джо Байдън на изборите през 2024 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна