Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Георги Проданов: Все повече става видно, че ГЕРБ прогресивно губи контрол

| Интервю
Георги Проданов
Снимка: Савина Спасова

Все повече става видно, че ГЕРБ прогресивно губи контрол, макар че се опитва да създава впечатление, такъв контрол все още съществува и политическата ситуация се развива според техните намерения. 

Това каза пред БНР политологът Георги Проданов и коментира:

"Не знаем докога ГЕРБ ще отстъпва. ГЕРБ се опитва да създаде впечатление, че успехите на местните избори на ПП-ДБ и на другите партии нямат значение, че всичко се определя и зависи само от ГЕРБ, от неговите депутати, от неговите общински съветници и от Бойко Борисов. И ако в Столичния общински съвет се случи същото като на национално ниво, ще е за добро на гражданите. Профанизира темата Бойко Борисов". 

Според него това, което се вижда, е, че "на парламентарно ниво печели донякъде ДПС, позициите на ПП-ДБ, доминиращите в коалицията, са защитавани успешно".

Във връзка с протестите срещу ръководството на БФС и действията на полицията, Георги Проданов заяви, че е имало завишаване на правомощията от страна на служители на МВР:

"Трябва да се коментира начинът на поведение на МВР, който много напомняше на начинът, по който действаше МВР по времето на Бойко Борисов. Отново имаше полицаи без опознавателни номера. Това трябва да е обект на дебат - трябва да е дебат върху институциите, а не върху хората. ... Искането на оставката на министър Калин Стоянов е за превишаване на правомощията, а защитата е с обратното - нормална реакция. Не можем да кажем, че и двете позиции са стабилни. Това е една махленска свада, която прикрива големия проблем около състоянието на българския футбол. Това състояние също е резултат от политически действия". 

Изпускането на нерви и от страна на ГЕРБ, и на ПП-ДБ ще продължи:

"Ако не могат да реализират големи успехи в това управление, то ПП-ДБ демонстрират, че могат да пречат на постигането на частни интереси от страна на ГЕРБ и на останалите. Чисто имиджово това правителство се справя. Това се стремят да предотвратят ГЕРБ и ДПС през последния месец, като искат да покажат, че правителството зависи от тях, че идеите идват от тях в това управление. Като погледнете обаче нищо не е така. И ГЕРБ, и ДПС имат проблем с легитимацията пред западните ни партньори за тяхната лоялност и за тяхното минало в отношенията с Русия".

Интервюто на Диана Янкулова с Георги Проданов в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.