Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЕК удължи срока за помощи за цените на енергията

Европейската комисия удължава до края на юни идната година временните правила за държавната помощ в Европейския съюз, за да може правителствата на страните членки да продължат да компенсират компаниите за високите енергийни цени вследствие на войната в Украйна и напрежението в Близкия изток.

Разрешителният режим за компенсациите трябваше да изтече идния месец, а от Брюксел възнамеряваха удължението да е само до края на март 2024-а, посочва "Ройтерс".

Повишават таваните на сумите за помощта от 250 000 евро до 280 000 евро за земеделците, от 300 000 до 335 000 евро при риболова и от 2 милиона до 2 милиона и 250 000 евро за всички останали области на икономиката.

Помощта за обезщетение за високите цени на енергията се удължава за същия срок и държавите могат да продължат да предоставят подкрепа, като покриват части от допълнителни разходи за енергия, само доколкото цените на енергията значително надвишават равнищата отпреди кризата, се допълва в съобщението.

От началото на следващата година спира прилагането на подкрепата за ликвидност под формата на държавни гаранции и субсидирани заеми, както и на мерките за намаляване на потреблението на ток.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.