Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошко Йорданов обяви: Земеделска земя ще бъде продавана, но през 2025 година

Тошко Йорданов
Снимка: БТА

Земеделска земя все пак ще бъде продавана, но не с Бюджет 2024, а за 2025 година, каза в кулоарите на парламента Тошко Йорданов от ИТН и показа кореспонденция между финансовия министър и Министерството на земеделието от 10 ноември. От ИТН определиха това като корупция и лобизъм.

"Ще ви цитирам част от тях: "По отношение за посочения допълнителен приход от продажба на земи през 2025-та година. Ако си спомняте, Асен  услужливо говори само за 2024 година.. Допълнителен доход от продажба на земи през 2025 година - обръщам внимание на следното: прогнозната стойност на касовите приходи от продажбата на земи от Държавния поземлен фонд, за което Асен твърди, че не са водени никога разговори в тази посока, чрез поименни компенсаторни бонове, посочени в предложената Рамка за бюджет на Министерство на земеделието и храните за 2025 година в размер на колко - 340 милиона лева, което представлява една пета от наличния Държавен поземлен фонд. Това е официалният документ", обясни Тошко Йорданов.

От "Има такъв народ" настояха в декларация ДАНС, министерствата на земеделието и на финансите да изпратят в парламента цялата кореспонденция между министрите Кирил Вътев и Асен Василев, в която, според депутата Станислав Балабанов, става ясно, че се готви продажба на държавна земя.

"Искаме да видим тази официална кореспонденция и да разберем защо всъщност Асен Василев иска да продава българската земя. Вие ще участвате ли въобще в тази завера, и ще позволите ли на един опасен финансов министър, лъжейки пред медиите, че всъщност подготвя продажбата на българска земя. И той я готви евтино, за да удовлетвори интересите на определени кръгове хора и може би интересите на едно конкретно посолство", заяви Балабанов.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!