Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Треньорът на грациите от естетическата гимнастика: С появата на Русия се прояви съдийството

Кристина Ташева
Снимка: БТА

Старши треньорът на националните отбори на България по естетическа гимнастика Кристина Ташева определи като "голям успех" представянето на България на Световното първенство в Алмати (Казахстан) и коментира завръщането на Русия в състезанията.
Двата женски отбора спечелиха съответно сребърен и бронзов медал, а страната ни завърши с общо пет отличия от шампионата.
Участието на Русия и намесата на политиката на практика лиши България от втора поредна титла.
"Като треньор избягвам да коментирам политиката в спорта, но смятам, че това състезание се отличи точно с това. Появата на Русия за мен беше абсолютна проява на сила като политика в съдийството, но не като сила на килима, като игра и то не с малка разлика, а с доста видима разлика в нивото на гимнастичките. Искрено съжалявам, че децата трябва да са потърпевши на това, но сме щастливи, че сме със сребърен медал, защото в нашия спорт се класират по два отбора от страна. Ние преборихме втория отбор на Русия, което също е доста голям успех от това, което виждаме като съдийство", заяви Ташева при завръщането на тима.
"Не сме свикнали толкова да печелим медали . Миналата година станахме световни шампионки, но го чакахме 20 години, така че смятам, че и среброто за нас е много голям успех. За първи път вторият отбор, който представя страната ни, взе трето място, което също е огромен успех. При девойките също сме с медал, така че . . . не изпълнихме максимума, защото всички специалисти са на мнение, че нашите момичета трябва да са световни шампионки, но медалите и позицията са само статистика, а в думите на хората е истината", добави тя.
Малко след края на състезанието Ташева използва социалните мрежи, за да напише, че с момичетата са направили това, което те са изиграли в композицията си - роби на системата.
"Рядко пиша в социалните мрежи. Мисля, че го направих от гледна точка на това да защитя момичетата си. Знам, че всички, които трябва да го прочетат, са го прочели. Да, те пресъздадоха идеята в съчетанието, което е изключително важно в нашия спорт - роби на системата във всяка една форма, който както иска може да си го тълкува и наистина, за съжаление, се оказаха и те роби на тази система. Но те не са единствените, знаете, че в гимнастическите спортове това е често срещано. Смятам, че както миналата година получиха заслуженото, така ще дойде време, в което ще го получат отново, защото те никога не са се отказвали пред трудности и се надявам и занапред да бъде така", допълни треньорката.
Тя не е на мнение, че България е трябвало да бойкотира Световното първенство заради участието на Русия.
"Не мисля, че трябва да съжаляваме, защото аз лично много чаках тази среща. Миналата година си сверихме силите с Финландия, които са най-силни и след като сега видях Русия, смея да твърдя, че са по-силни от Русия. Ние ги преборихме миналата година и аз продължавам да съм щастлива, че сме се справили с най-силните в този спорт", заяви Ташева.
Вицепрезидентът на Международната федерация по естетическа групова гимнастика Елена Дукова е доволна от факта, че състезателките не изпитват разочарование от сребърните отличие.
"Точно този отбор, който завоюва второ място и световната титла миналата година, чака много време, за да постигне някакъв успех. Това, че тази година този отбор е със сребро за тях самите това е равностойно на златен медал, както и за всички останали. Това, което наистина мен ме зарадва, защото аз си мислех, че децата ще са малки разочаровани, а те казаха, че дори не са си мечтали, че могат да имат втори медал от Световно. За тях наистина е много и аз много се радвам, че самите те осъзнават, че труда им е оценен. Това е хубавото от цялата работа", каза Дукова.
Тя не пожела да коментира съдийството на турнира и участието на Русия.
"Това е нещо, което и да го коментираш и да не го коментираш, няма никакво значение, за съжаление. Това, че нашият отбор получи във втория ден такава грандиозна оценка е много, много висок показател за това, че наистина хората видяха, че в първия ден не беше справедливо класирането и съдиите се опитаха да направят всичко възможно това да не е така. Не се получи за съжаление, наистина с 0.050 точки разлика . . . ", добави тя.
Догодина Русия няма да участва на шампиона на планетата, тъй като състезанието ще бъде в Естония.
"През следващата година Световното първенство ще бъде в Тарту (Естония) и Русия знаят, че няма да участват. Там ще се срещнем отново с Финландия. Въпросът е, че ние сме единствените, които се срещаме с всички, реално най-миролюбивите, най-миролюбивата нация, която няма проблем с никой", заяви Елена Дукова.
Според нея, бойкот на състезанието не би бил честен заради труда на гимнастичките.

По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!