Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската национална филмотека представя реставрирания вариант на филма "Морето"

| Интервю
Снимка: Pixabay

Българската национална филмотека се присъедини към Сезона на класическия филм – инициатива на Асоциацията на европейските синематеки, обединяваща 22 институции от цяла Европа. Целта е опазване на аудиовизуалното културно наследство. 

Вече трета поредна година сме част от тази инициатива, подчерта пред БНР Росен Спасов от Българската национална филмотека. По думите му реставрацията на игралния филм "Морето" е трета по ред

"Беше време да предизвикаме и себе си и да реставрираме и звук, и картина, и игрален филм, който да е по-близък до съвремието. Конкретният филм е 60 минути, което позволява да бъде реставриран във финансовите параметри на проекта, както и да бъде представен до края на годината", обясни той.

В предаването "Хоризонт до обед" Спасов отбеляза, че да се реставрира звук от лента е огромно предизвикателство. По думите му процесът е бил много труден. 

Премиерната прожекция на филма ще е на 4 декември от 19 часа във филмотечно кино "Одеон". След това тя ще бъде достъпна онлайн в рамките на 2 седмици - от 5 до 19 декември, напълно безплатно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна