Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички дейности по междусистемната газова връзка между България и Сърбия са приключили

Министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович Ханданович
Снимка: БТА

Всички дейности по междусистемната газова връзка между България и Сърбия са приключили, което ще позволи по-безопасно и по-стабилно снабдяване с газ от различни източници, особено от Азербайджан. Това заяви министърът на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович Ханданович, докато инспектираше този стратегически важен проект за Белград. 

„Газопроводът Сърбия - България е първият голям енергиен проект, който беше завършен в срок, за 12 месеца. Само преди една година започнахме работата и за 12 месеца всеотдайна работа бяха изградени 109 километра нов газопровод, четири измервателни и регулиращи станции в Пирот, Цариброд, Бела Паланка и Ниш, както и една голяма станция в Трупале. Очаквам до края на седмицата газопроводът да бъде пуснат в пробна експлоатация“, каза министърът. 

Пускането на газопровода ще стане на официална церемония, на която ще присъстват президентите на България и Азербайджан. В Белград придават особено значение на тези визити, защото те ще послужат за укрепването на двустранните отношения, както и на връзките на двете балкански държави с Баку.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна