Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Славев - старши анализатор в Българския институт за правни инициативи:

16 регулатора с изтекъл мандат, предстои избор на близо 80 души

Проучване на БИПИ: 67,6% от хората подкрепят завишаване на стандартите при избор на ръководства на независимите регулатори

| Интервю
Теодор Славев
Снимка: Борислава Борисова

"Пореден епизод, поредно нарушаване на принципите на правовата държава и произвол при осъществяването на властта". 

Това коментира пред БНР Теодор Славев, политолог и старши анализатор в Българския институт за правни инициативи. 
Конституционният съд вече си образува много солидна практика по това как парламентът избира регулатори в нарушение на Конституцията, отбеляза той. И добави:

"Назначаването и освобождаването по еднакъв начин влияят върху този крехък баланс на разделението между властите, взаимния контрол, които са фундаменти на евроатлантическите ценности. Не може депутатите да свиркат и управителят на НЗОК да подава оставка. Основополагащ принцип, като мандатността, се нарушава, отново решение на КС - органи, оставени извън мандат, ще изкарат втори, а някои ще започнат трети". 
По думите му политическата нестабилност неминуемо влияе. Но: 

"Как хората биха погледнали на това дали се води ефективна борба с корупцията в здравеопазването, като виждат колко податливи на влияние са тези на теория и по Конституция независими регулатори". 

"Парламентът няма механизъм, по който да прави проверка на кандидати. Те ги правят на срещи в централи и т.н., което не е нормалната практика", коментира Славев в предаването "Преди всички". 

Според него най-малкият партньор в коалицията - ДПС, са най-облагодетелствани, защото "с най-малка парламентарна подкрепа получават най-много". Той смята, че ДПС трябва да бъде приобщено. За избора на някои от регулаторите се изисква квалифицирано мнозинство от 2/3, като ВСС например, обясни Теодор Славев. По думите му мнозинството ще зависи най-вече от това какви хора ще избере за ВСС в двата му състава, защото:

"Прокурорският ще избере следващия главен прокурор, който опъва чадъра на правосъдието над които и да е политици. Това е определящото мнозинството, а не дори толкова и ротацията".

Той обяви, че в момента има 16 регулатора с изтекъл мандат. А хората, които трябва да бъдат избрани, са близо 80

"Ако няма нагласа наистина, че ние ще освободим регулаторите, за да може те да функционират нормално, без политически зависимости, без да връщат назад обещания - ако няма такава нагласа, каквито и процедури да се измислят, те могат да бъдат заобикаляни и нарушавани".

Според проучване на БИПИ, 67,6% от хората подкрепят напълно завишаване на стандартите при избора на ръководства на независимите регулатори

Хората усещат, че има проблем при избора на регулаторите, а всяко една дейност в живота ни зависят от тези регулатори, подчерта Теодор Славев. Затова процедурата за избор на управлението им трябва да е прозрачна и конкурентна, категоричен е той. 

От проучването става ясно още, че голяма част от хората не са информирани за конституционните промени

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени