Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски регламент урежда работата чрез платформи

Снимка: Ройтерс

До края на годината се очаква да бъде приета европейска директива, която урежда работата чрез платформи. След това директивата ще бъде въведена и в нашето законодателство. Това каза във Варна заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов:

"Директивата дава презумпция за трудово правоотношение, с което хората ще се ползват от право на почивки, отпуски и право на социално осигуряване. Работодателят ще има задължението да бъде регистриран в съответната страна, в която извършва дейност. Работата през платформа се използва предимно за набиране на кадри за краткосрочна заетост или за изпълнение на даден проект. По този начин ще имаме нетрадиционен работодател и нетрадиционно трудово правоотношение."

Около 10 % е делът на хората в България, които работят дистанционно, докато за Европейския съюз средният процент е 37%, каза Найденов.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов участва в публична лекция на тема „Съвременни нетрадиционни работни места“. Лекцията е по инициатива на катедра „Правни науки“ в Икономически университет-Варна.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени