Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фарид Гаибов: Първият конгрес на европейската гимнастика се е провел във Варна преди 40 години

Над 153 делегати от 45 държави поситеха България и се включиха в 30-тия конгрес на Европейската федерация по гимнастика.

Домакин на събитието беше Българската федерация по гимнастика, ръководена от олимпийския вицешампион на висилка от Игрите в Атланта Красимир Дунев, а генерален секретар е сребърният медалист на халки от Атина 2004 Йордан Йовчев.

В София беше и цялото ръководството на европейската централа начело с президента Фарид Гаибов. Министърът на спорта на Азербайджан даде изключително висока оценка за организацията на форума.

„Аз знам, че в България гимнастическите спортове са много популярни. Те са много важни за страната ви. Имате страхотни традиции. България продължава успешно да развива успешно всички дисциплини включени в гимнастическото семейство. Всички ви гимнастически федерации организират много състезания. Спортистите ви печелят медали от европейски и световни първенства и от олимпийски игри. А що се отнася до конгреса…. Това е 30-ти юбилеен конгрес. Ако погледне 40 години назад ще видим, че първия конгрес на европейската  гимнастика всъщност е  проведен в България, във Варна. Преди четири години отново България беше домакин на този форум. Представителите на всички федерации, които присъстват тук много добре знаят къде отиват. С удоволствие идват в България, защото знаят, че тук организацията е страхотна, хората са страхотни, мога да кажа, че и харната ви е много  вкусна. С една дума всичко е прекрасно, има всичко от което хората се нуждаят. Най-важната тима, която обсъдихме беше дали да върнем руските и белоруските спортисти и да им дадем възможност отново  да се състезават на европейските първенства. Делегатите на конгреса решиха да не ги допуснем да участват в шампионатите на Европа. За съжаление на тези две държави. Освен това представихме стратегия върху, която работихме през тази година. Тя беше одобрена от всички, всичките коментари, които получихме бяха положителни. Имахме много дискусии. Искам да благодаря на генералният секретар на Международната федерация за това, че уважи този конгрес и взе участие в него. Приставаха нашите партньори от европейския съюз за радио и телевизия, както и други наши партньори. Беше много интересно, не беше скучно. Постарахме се да не бъде скучно на делегатите. Изобщо това беше е дин успешен конгрес и още веднъж благодаря на България и  Българската федерация по гимнастика, че го организира“ сподели Фарид Гаибов.


Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова стана почетен член на европейската федерация по гимнастика с решение на делегатите на конгреса.

„Мария от дълго време е в европейската гимнастика. Тя направи много за развитието на художествената гимнастика на континента. Тя работи дълго време за нас, работи като президент на Техническия комитет по художествена гимнастика, а не просто като него член. За това единодушно приехме решението тя да стане почетен член на европейската гимнастика. Ние сме много радостни, че такива специалисти като нея избират да работят в международната федерация. Аз съм уверен, че и там тя ще работи много успешно, защото има огромен опит. Видяхте по аплодисментите, които вчера получи, че тя напълно заслужава тази награда. Още веднъж я поздравявам“, допълни Гаибов.

По време на конгреса той се срещна с министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, който откри форума заедно с кмета на столицата Васил Терзиев.

„Към днешна дата отношенията между България и Азербайджан в областта на спорта са отлични. Страшно много българи работят в Азербайджан, в частност в областта на спорта. Моят заместник също е от България. Много добре познавате Марияна Василева. По отношение на министърът на младежта и спорта на България – той неотдавна беше назначен на този пост . Той е много активен, ние се запознахме  на световното първенство по борба в Сърбия. Сега и тук проведохме една среща. Аз съм му благодарен,  че намери време да се видим, защото знам каква е заетостта на министрите. Гой обеща много скоро, буквално този месец, да посети Азербайджан за да обсъдим по-нататъшното ни сътрудничество“, завърши президентът на Европейската централа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени