Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реконструкцията на ПСПВ "Ясна поляна" ще приключи в края на следващата година

Аварийната реконструкция на Пречиствателната станция на язовир „Ясна поляна“ ще приключи в края на следващата година. Това обявиха на съвместен брифинг областният управител на Бургас Пламен Янев и директора на „Български ВиК-а холдинг“ Лозко Лозев. От язовир „Ясна поляна“ се водоснабдява голяма част от Южното Черноморие. Заради укрепителни дейности по съоръжението това лято, в началото на туристическия сезон, на много места, се наложи спиране на водата. 

Над 20 млн.лева с ДДС ще бъдат инвестирани в реконструкцията на Пречиствателната станция на язовир Ясна поляна, който захранва с вода повечето общини по Южното Черноморие, както и общини в Бургаска област. Преди 1 година от ВиК-а дружеството алармираха, че съоръжението се пропуква, клетки от него пропадат и има риск през туристическия сезон общините за преминат на воден режим. Днес от областната управа в града представиха хронология на проблема, от която става ясно, че ВиК-а дружеството още през 2020-година е констатирало неефективна работа на пясъчните филтри на Пречиствателната станция на язовира, а защо не е предприело необходимите действия по ремонта им няма обяснение. Точно преди една година, обаче, бившият вече директор на дружеството инж.Ганчо Тенев и бившият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова обявиха, че Южното Черноморие е застрашено от воден режим. От коментара на Мария Нейкова се прокрадна критиката за безстопанственост. 

Въпреки, че ВиК-а дружеството още в края на миналата година беше изготвило проект за спешни укрепителни действия, както и технически проект за аварийна реконструкция на филтърното и помпеното стъпало на Пречиствателната станция, реалните ремонтни дейности се забавиха и потънаха в процедури. Реално те започнаха през туристическия сезон. Стигна се и до спиране на водата в разгара на лятото. 

 Сега укрепителните дейности по Пречиствателната станция са приключили. А на какъв етап е обявената обществена поръчка за избор на фирма, който да извърши аварийната реконструкция на Пречиствателната станция, обяснява областния управител Пламен Янев:

"Процедурата на голямата поръчка "Аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало Ясна поляна" беше на етап приети оферти преди около две седмици и стартиране оценка на техническата част. Тепърва трябваше да се разгледат над 1000 страници тясно специализирана техническа част, да се направи оценка на кандидатите кой да бъде допуснат до следващото ниво ценова оферта, от там да бъде избран като срокът за изпълнение на тази поръчка е 10 месеца".

Въпреки, че реално действията по подмяна на филтърното и помпеното стъпало на Пречиствателната станция на язовир Ясна поляна ще се извършват през следващия летен сезон до спиране на водата няма да се стигне, увериха както областния управител, така и директорът на ВиК-а холдинга Лозко Лозев:

"Самото становище на българския холдинг е, че водоподаването и към следващия сезон ще бъде осигурено за Южното Черноморие на България като всъщност има изграден на този етап един байпас при кризисни ситуации, който към момента не работи. При нужда имаме готовност да изградим и втори такъв".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!