Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на работещите в АПИ затвори за кратко АМ "Хемус"

Снимка: БТА

Протест на работещите в Агенция "Пътна инфраструктура" затвори за движение в двете посоки автомагистрала "Хемус" преди тунела "Топли дол".

Организатор на демонстрацията е синдикат "Пътно дело" към КНСБ.

Протестиращите настояват за 20 процента ръст на заплатите, който да залегне в бюджета за догодина.

Протестиращите блокираха за кратко "Хемус" малко преди 11:30 часа ключовата пътна артерия остана затворена за половин час. Акцията минути тя събра работещи, дошли от цялата страна от системата на агенция "Пътна инфраструктура" и протече под наслова "Достоен труд, достойно заплащане".

На мястото на протеста имаше много полиция и протестиращите дори благодариха на органите на реда за съдействието.

Получи се огромно задръстване, тъй като това е основният път по маршрута София - Варна. Има и много леки коли, и камиони.

Протестиращите настояха за 20% увеличение на заплатите си. В Пътната агенция работят 2400 души. Протестиращите подчертаха, че увеличението на заплатите е важно не само за да оцеляват те и семействата им и да живеят достойно, но и за да могат да се привличат млади кадри в системата:

"След влизане в сила на новата минимална работна заплата от 1 януари 50% минимум от служителите в агенция "Пътна инфраструктура" ще работят на почти минимална заплата. Как мислите, че се издържа семейство с 850 лв. чисти примерно 900 лева. Т.е., 20%, които искаме това е някакъв минимум, който да ни задържи да работим, защото нашата работа е само ремонт на пътя обслужваме ПТП-а, обслужваме тежки ситуации, нон стоп сме на пътя… Няма да се спрем. Уверявам ви, че ние ще продължим и както строим, поддържаме пътищата, ще си ги затваряме повсеместно и ще затваряме стратегически пътища".

Протестиращите приключиха акцията си с готовността да продължат и да блокират ключови точки като контролно-пропускателните пунктове, Кресненското дефиле и Прохода на Републиката и на практика да блокират държавата, ако гласът им не бъде чут. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна