Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Талева пое функциите на обвинител, разследващ главния прокурор и заместниците му

Съдия Даниела Талева
Снимка: БГНЕС

Даниела Талева пое функциите си като първия прокурор по разследването на главния прокурор и неговите заместници.

Талева, която досега беше наказателен съдия в Софийския градски съд, ще работи в кабинета на една от бившите заместнички на Иван Гешев.

Днес тя се срещна с временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, сигнали срещу когото ще трябва да проверява. Талева очаква до дни да се запознае със съдържанието в тях, като в работата си ще бъде подпомагана от двама служители от прокуратурата и трима разследващи полицаи.

На въпрос притеснява ли се от политически натиск, Даниела Талева отговори: 

"Първо, се надявам хората, които са по високите етажи на властта в тази държава, да проявяват здрав разум и морал, и никой да не си позволява подобно нещо. Но в случай, че ми бъде оказан натиск със сигурност смятам, че трябва да бъде дадена гласност на подобни действия".

Сигналите срещу Борислав Сарафов са свързани с имоти на негови близки и с аферата "Осемте джуджета". Даниела Талева ще има половин година, за да прецени съдържат ли се в тях данни за извършено престъпление и трябва ли срещу временно изпълняващия функциите главен прокурор да бъде образувано досъдебно производство. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!