Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Реформи трябва да се направят, но те не се правят без пари"

Виктор Стоянов: Имаме амбиция за дългосрочен план за решаване на проблемите в сектор "Култура"

"Хората си заминават от нашата система и се вливат в образованието"

| Интервю
Виктор Стоянов
Снимка: Министерство на културата

Ножицата се отваря прекалено много. Заплатите в сферата на културата са на санитарния минимум, а това демотивира и разрушава целия сектор.

Това каза пред БНР заместник-министърът на културата Виктор Стоянов и добави, че в областта на музеите и библиотеките има изключително текучество на кадри:

"Хората си заминават от нашата система и се вливат в образованието. Там преди години бяха поставени проблемите и беше направен план как тези проблеми със заплатите да бъдат решени. В момента има изключителен ръст на заплатите в образованието, а при нас са на санитарния минимум. Как да стимулираме родителите да записват децата си в училища по изкуства, когато този сектор е посочен като непрестижен". 

Той изтъкна, че екипът на Министерството на културата е от хора, които са от сектора, от гилдиите и не са просто администратори, а разбират "тъканта на проблемите" на излезлите през седмицата на протест дейци на културата:

"Ние сме били и от другата страна и знаем много добре къде са проблемите. ... Имаме амбиция да направим конкретни стъпки и да завещаем такъв план за действие през годините, за да могат тези проблеми да бъдат решени ефективно. ... Има стъпка нагоре, но трябва да се направи схема за постъпково увеличение през годините". 

Реформи трябва да се направят, но те не се правят без пари, заяви Стоянов подчерта, че МК работи "изключително добре с Комисията по култура в Народното събрание".

Той изрази увереност, че по начина, по който работи Министерството, няма да се стигне до връщане на пари в размерите, в които са връщани в предходни години:

"Ние признаваме, че в МК има липса на капацитет. Отговорностите ни малко изпреварват капацитета, който ни е даден. ... Нашата молба е отговорностите, които са заложени на МК, да бъдат подкрепени със съответните бройки и финансиране, за да направим прехода от изключително добрата база, която има България като културна структура, да я запазим и развием, за да може да стане част от европейския културен живот".

Интервюто на Диана Янкулова с Виктор Стоянов в предаването "Неделя 150" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!