Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи ли са създали най-стария университет в света?

Снимка: unibo.it

Споделяна хиляди пъти във Фейсбук публикация твърди, че първият университет в света е създаден от българи през 1119 г. (виж скрийншота по-долу). По-нататък в публикацията се уточнява, че става въпрос за Университета в Болоня, а позоваването е на "откъс от книгата "Силата на българите".


Твърдение: Най-старият университет в света е този в Болоня и е създаден от българи през 1119 г.

Проверка показва, че книгата "Силата на българите" е с автор Маргарита Русева. В онлайн реклама за поръчки на книгата е дадена и връзка към сайта на Фондация Вяра, Надежда, Любов, в чиято категория "За нас" няма никаква информация. 

Две други книги на Русева може евентуално да бъдат поръчани онлайн. И двете са "Самиздат", така че най-вероятно и "Силата на българите" също е самоиздадена.

В тв предаване тя е представена като "неуморен изследовател на българската история, който поднася малко известни факти за България". Което предполага, че Русева пише книгите си като историк и не става дума за художествена литература. 

Проверка показва, че според ЮНЕСКО и според "Книгата на рекордите на Гинес" най-старото висше учебно заведение в света, което все още функционира, е Университетът "Карауин" във Фес, Мароко. Той е създаден като джамия през 857-859 година. 

Според някои учени учебното заведение в Мароко не може да бъде класифицирано като университет, до получаването на името си и интегрирането си в държавната университетска система на Мароко, което става едва през 60-те години на миналия век.

За званието най-старо функциониращо висше учебно заведение претендира и "Зейтуна" в Тунис, което според някои изследователи е създадено през 734 г. (737 г.), отново като джамия (виж тук).

В полза на "Зейтуна" се обявява и "Ерудера" – нова онлайн търсачка в сферата на висшето образование, чиято работа се подпомага от изкуствен интелект. 


Според Енциклопедия Британика най-старата западна институция, която може да бъде наречена университете медицинското училище в Салерно, Италия, създадено през IX век и закрито в средата на XIX в.

"Но това остава само медицинско училище. Първият истински университет на Запад е основан в Болоня в края XI век", посочва още Енциклопедия Британика. 

В отговор на запитване на Екипа за проверка на факти до Болонския университет оттам отговориха, че "днес е невъзможно да се установи точната дата, на която е основано учебното заведение, но най-старият документ, свидетелстващ за съществуването му, е от 1088 г.". 

От висшето учебно заведение насочват вниманието към секция на сайта си, която съдържа историческа справка и в която липсва споменаване на българи.

Колкото до споменатия в публикацията във Фейсбук "Булгаро де Булгарис", той е бил виден преподавател по право в Болонския университет, наричан просто Булгаро и получил прозвището Златоуст. Според справка на сайта на университета той е роден в Болоня около създаването на учебното заведение – през 1085 г, а е починал през 1166. Италиански изследователи не са открили никакви доказателства за негов евентуален български произход (виж тук). Няма данни и той да е сред основателите на университета в родния си град.

Заключение

Твърдението, че българи са създали Университета в Болоня, е ПОДВЕЖДАЩО. Няма никакви доказателства в подкрепа на това становище, а също така висшето учебно заведение не може категорично да бъде наречено "най-стар университет в света". Няма доказателства и за българския произход на родения в Болоня юрист и преподавател по право Булгаро, за когото не може да се твърди, че е сред основателите на университета, както се твърди в публикации във Фейсбук, които се позовават на самоиздадена книга. 
------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!