Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо свиване на британската икономика с 0,3% през октомври

През октомври икономиката на Великобритания се сви изненадващо, отбелязвайки спадове във всички водещи сектори, което може да подхрани опасенията, че високите лихвени проценти, намиращи се в 15-годишни върхове, могат да тласнат британската икономика към низходящо движение и дори лека рецесия. Това показват данни на официалната британската статистика ONS, оповестени в сряда.

Брутният вътрешен продукт се понижи през октомври с 0,3% спрямо септември, когато нарасна с 0,2%, докато осредните пазарни очаквания бяха за икономическа стагнация (нулев растеж). Това  е първото свиване на БВП от юли насам.

Графика на БВП на Великобритания на месечна база


За икономическия спад през октомври допринася свиването на промишленото производство с 0,8%, в строителството - с 0,5%, както и понижение с 0,2% в сектора на услугите, който по принцип е доминиращ за британската икономика. Именно спадът при услугите беше водещ за изненадващото свиване на БВП през октомври.

Данните на ONS също така показват, че през трите месеца до октомври включително БВП на Великобритания остана на нивото от предходните три месеца (юли - септември), когато икономиката отново стагнира, докато очакванията бяха за слаб растеж с 0,1 на сто.

Днешните данни могат да подсилят очакванията на някои анализатори, че британската икономика е изложена на риск от "плитка" рецесия в края на 2023 г. и началото на 2024 г., следвайки увеличенията на лихвените проценти от Английската централна банка.

На предстоящото в четвъртък (14-ти декември) заседание на АЦБ се очаква централната банка да запази основния си лихвен процент на 15-годишния връх от 5,25%, като вероятно ще сигнализира още веднъж, че не е близо до началото на намаляване на лихвите.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна