Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин предоставя още над 88 млн. евро за енергийната инфраструктура в Украйна

Снимка: Ройтерс

Германското правителство предоставя на Европейската енергийна общност още 88,5 млн. евро за поддръжка на енергийната инфраструктура в Украйна през тази зима.

Украйна използва Фонда за енергийна подкрепа, за да финансира, наред с другото, енергийни източници, резервни части и оборудване като трансформатори и генератори, които имат за цел да подпомогнат поддържането на енергийните доставки в Украйна.

Украинските енергийни компании могат да използват тези средства за ремонт на разрушени подстанции и електроцентрали, за да продължат да снабдяват хората с електричество и топлина. Друга част от средствата ще бъдат използвани и за "проекти за преход към зелена енергия", като например фотоволтаични системи на обществени сгради, и за "зелено възстановяване" на Украйна.

Причината за новата помощ е, че въздушните удари на Русия продължават да са насочени срещу украинската енергийна инфраструктура и през втората зима на войната. 

В края на миналата година германското правителство вече е изплатило 129,5 млн. евро във Фонда за енергийна подкрепа. С това общият принос на Германия възлиза на 218 млн. евро. Като цяло от февруари 2022 г. досега във фонда са събрани около 400 млн. евро. Европейската енергийна общност организира търговете за закупуване на стоки и следи за използването на средствата.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна