Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Как България спаси Украйна" е сред най-четените статии на "Политико"

Кирил Петков и Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България попадна в класацията на "Политико" за най-четените истории през 2023 г., предава БГНЕС.

Статията, озаглавена "България на помощ: Как най-бедната страна в ЕС тайно спаси Украйна" попадна под номер 12 в класацията на Politico за най-четени истории през 2023 г.

„През пролетта на 2022 г. украинската армия изпита отчаян недостиг на гориво и боеприпаси от съветски калибър, от които се нуждае, за да се бори с руснаците. Според разследване на сестринското издание на "Политико" "Велт" помощта (неизвестна за останалия свят) идва от изненадващо място: България. „София предостави на Киев гориво и жизненоважни оръжия със съветска спецификация, но трябва да пази доставките в тайна заради промосковски политици в правителството“, пишат те.

Други статии в този списък включват: "Герт Вилдерс е най-големият кошмар на ЕС", "Китай тайно изпраща на Русия достатъчно оръжия, за да оборудва армия", "Израелски служител разкритикува Грета Тунберг, след като тя подкрепи палестинците в Газа", и др.

В началото на годината германският вестник "Ди Велт" написа, че "България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година".

Това е историята на една тайна стратегия, с която България помага на Украйна въпреки съпротивата на някои кръгове. Най-бедната страна в ЕС, за която дълго се смяташе, че е вярна на Москва, показа в точния момент смелост, която може да бъде взета за пример от останалите", написа тогава изданието.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна