Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с 3% след взривовете в Иран и затваряне на голямо нефтено находище в Либия

Петролните фючърси поскъпват рязко с около 3% през късната европейска търговия след новините за експлозии в Иран с много загинали и ранени, което накара търговците на важната енергийна суровина отново да калкулират опасността от по-широкомащабна война в Близкия Изток.

Същевременно продължава напрежението в Червено море, където хутите извършиха многобройни атаки с дронове и ракети срещу товарни кораби от началото на войната между Израел и "Хамас" на 7-и октомври, въпреки че търговците на петрол до голяма степен отхвърлиха потенциалната заплаха за транспортирането през ключовия воден път.

Анализаторите обаче предупреждават, че потенциални нови огнища могат да доведат до по-широк конфликт, включващ пряко Иран, отбелязва агенция Dow Jones news.

Междувременно най-голямото нефтено находище в Либия "Шарара" беше затворено поради протести, което също помогна за изненадващо рязкото поскъпване на петрола през последните часове. Трябва да се има предвид, че от това находище могат да се добиват до 300 хил. барела на ден, като преди началото на протестите се изпомпваха около 270 хил. барела дневно.

Към 17.20 часа българско време фючърсите на петрол Брент се повишават с 3% към 78,22 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 2,9% към 72,45 долара за барел, заличавайки първоначалното им сутрешно поевтиняване с около 1,5% към триседмични дъна съответно около 74,70 и 69,30 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел) с 200- и 100-дневните пълзящи-средни


ОПЕК пък заяви в сряда, че сътрудничеството и диалогът в рамките на формата ОПЕК + ще продължат в полза на "всички производители, потребители и инвеститори, както и световната икономика като цяло".

Страните от ОПЕК + също потвърдиха в изявление своя ангажимент за единство, пълно сближаване и пазарна стабилност чрез Декларацията за сътрудничество.

Подобно изявление обикновено не би било новина, но след като Ангола напусна групата ОПЕК, имаше много разговори и слухове за по-дълбоко разделение или напускане на други страни. С днешното съвместно изявление обаче тези слухове сякаш бяха парирани.

Преди малко пък американското енергийно министерство обяви, че САЩ се стремят да закупят до 3 милиона барела произведен в Америка суров петрол с доставка през април, за да помогнат за попълването на стратегическия петролен резерв (SPR). Офертите се очакват на 10 януари.

Администрацията на президента Джо Байдън купува бавно петрол за попълване на SPR, след като продаде от стратегическите си запаси рекордните 180 милиона барела през 2022 г., за да помогне в борбата с високите цени на петрола след нахлуването на Русия в Украйна.

Министерството на енергетика вече е изкупил обратно около 13,8 млн. барела на средна цена от 75,63 долара за барел, което е близо 20 долара за барел по-малко, отколкото продажната цена през 2022 г., и е ускорило връщането на близо 4 милиона барела от заеми към петролните компании.

В най-голямото в света хранилище за спешни петролни резерви в момента се съхранява около 354,4 милиона барела в подземни солни пещери на четири места по бреговете на Тексас и Луизиана, отбелязва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна