Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарите: Достатъчни ли са субсидиите за земеделците у нас?


Как оцеляват земеделските производители у нас, достигат ли до тях субсидиите, които България е договорила с Европейския съюз? Какви са трудностите пред кандидатстването и получаването на евросредствата? 

В проекта на БНР "Европа – ново поколение" ви срещаме с фермери от Новозагорско – Иван Иванов, Матей Матев и Митко Димитров, които ще отговорят на тези въпроси, всеки пречупен през призмата на труда им. 

Само преди дни земеделският министър Кирил Вътев обяви пред БНР, че Държавен фонд "Земеделие" е разплатил всичко, което е трябвало до края на миналата година. За цялата 2023-а са изплатени около 3 млрд. лв. на целия земеделски сектор у нас. 

А във времена, когато земеделската дейност играе ключова роля за стабилността на икономиките на страните в ЕС, е от съществено значение да надникнем в Общата селскостопанска политика, въведена през 1962 г., която е основен инструмент за гарантиране на цените и подпомагане на селското стопанство в ЕС. Само през 2022 г., от общия бюджет на ЕС от 243 милиарда евро, около 57 милиарда са отделени само за земеделски субсидии, като значителна част от тези средства са насочени към директни плащания за земеделски стопани, биологични ферми и млади земеделци.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени