Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ликийският път - история и живописни гледки по най-дългия пешеходен маршрут в Турция

Снимка: личен архив

Зорница Шепкова е приключенец и пътешественик. В предаването „Радиокафе“ тя сподели впечатленията си от Ликийския път в Турция или както е станал известен у нас - Турският Ком-Емине.

Маршрутът е дълъг 540 км и е сериозно предизвикателство за пешеходен туризъм в Турция.

„Ликийският път е маршрут в Южна Турция, по Средиземно море, който придобива популярност последните 20-25 години. Една ентусиастка – англичанка, през 1999 г. открива и започва да работи по този път. Тя е жена, която е живяла дълго време в Турция, в Истанбул. В един момент й се отварят очите и поглежда към по-малките местенца, извън големите градове. Открива колко интересни са те, хем откъм природа, хем откъм история“, каза Зорница Шепкова.

Благодарение на нейните усилия, маршрутът става популярен, а вече е и добре маркиран. Преди това, освен хората, които са живеели в близост, никой не е подозирал какво богатство има в околността, казва Шепкова.

„В момента има много хубава маркировка от табелки. Реално този път следва различни строежи и места, където са живели древните ликийци. Много места, на които са оставили част от културата и от знанията си, за щастие, са съхранени до днес“, сподели тя.

Пътят започва от Фетие или Синята лагуна. Прието е маршрутът да се изминава от Запад на Изток, а крайната точка е около Анталия, добави Зорница Шепкова.

„Това е най-дългият пешеходен маршрут в Турция и един от най-дългите в Европа. Пътят, сам по себе си, е едно чудо, защото е страшно живописен. Целият път минава покрай Средиземно море. Като вървиш, от едната страна гледаш морето, от другата страна се редуват най-различни гледки – гори, върхове, селца. Има дни, в които се изминава денивелация от 700-800 метра. Специфичното е, че всеки може да си определи с какво темпо да ходи“, казва пътешественичката.

Тя уточни, че пътят се изминава за около 22 дни. Условно маршрутът е разделен на три части. По думите й, е добре хората, които решат да изминат разстоянието да имат поне средна планинарска подготовка. Не се препоръчва маршрутът да се изминава през лятото, тъй като е много горещо. Най-добрият период за изминаване на Ликийския път е април-май или септември-октомври, съветва Зорница Шепкова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени