Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Узунов обяснява

Защо ни пленяват трилърите, защо?

Снимка: Summer Scriptwriting Base

Какъв е механизмът, по който трилърите ни завладяват и ангажират? Какво ни казва съвременната наука за начина, по който те ни въздействат? Защо трилър жанрът е толкова популярен?

На тези въпроси обещава да отговори авторът, режисьор и актьор в редица сценични продукции Димитър Узунов.

"В две части е лекцията. В първата всъщност изследвам начина, по който най-общо историите ни въздействат. Начина, по който ние, имам предвид нашите мозъци, нашата нервна система, възприема историите. Тъй като това ние го взимаме за даденост, а се оказва, че реално съвременната наука - най-вече неврологията, когнитивната психология, въобще всичко свързано с биологията на човека - казват, че за нас историите са нещо като гравитацията, т. е. - ние сме постоянно в него и ние даже не си даваме сметка. Начинът, по който възприемаме информация, начинът, по който запомняме, начинът, по който трупаме някакви знания всъщност е под формата на истории", разказва Димитър Узунов. Той добавя, че във втората част ще разгледа механизмите, чрез които тъкмо трилърите влияят на нервната система на човек.

Димитър Узунов е съосновател на Arte Urbana Collectif и основател и директор на Summer Scriptwriting Base - лятна академия, която събира всяко лято в България създатели на творческо съдържание от цял свят. Именно като уводна лекция за миналото издание на академията на тема трилъри и мистерии той създава "Защо ни пленяват трилърите". В тазгодишното издание темата ще е различна.

"На 15 февруари отваряме поканата за участие в Summer Scriptwriting Base за изданието, което ще бъде 2024 година, което си има друга тема - на английски: Storytellers of the Future - разказвачите на историите от бъдещето. Именно фокусът ще бъде върху съвременни подходи, съвременни форми на драматургично писане: писане за видео игри, дизайн на преживяването, начина, по който ние преживяваме нещо - ние конструираме в мозъка си история. Това е начинът, по който усещаме, че нещо се случва като създаваме някаква история за него. И естествено, като дизайнери на преживяването може така да нагласим компонентите, че в мозъка на потребителя да се създаде определен тип история, която ние искаме", казва за темата на предстоящия летен драматургичен лагер Димитър Узунов.

Лекцията "Защо ни пленяват трилърите" е подходяща за любители и професионалисти, които се занимават с различни форми на сторителинг - творческо и сценарийно писане, почитатели на жанровете трилър и мистерия, както и за любопитните да научат повече за това как функционираме ние хората и какво ни влияе.

Повече за събитието чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени