Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След енергийния атлас на София работят по климатичния ѝ профил

Какви ще за ползите и за кого, обяснява д-р инж. Лидия Витанова

Снимка: climateka.bg

В института GATE в София се работи по изследвания, свързани с острови на топлина и енергиен атлас на София. Това са два много важни компонента, свързани с климатичния профил на българската столица.

Факторите за повишаване на температурите трябва да се проучват, както и последствията. Това ще помогне за по-добрата осведоменост на населението за възможните здравни, социални и екологични рискове и ползи, а на властта – за определянето на правилни политики.

Това обясни пред БНР-Радио София Лидия Витанова - изследовател в институт GATE и част от авторския екип на Климатека. Тя е доктор по климатология и инженер-еколог.

"Идеята е климатичният профил на София да се използва като инструмент от изследователите, обществото и местните власти при планирането на действията в областта на климата и намаляването на потреблението на енергия, както и за определяне на цели за нулеви емисии, за подпомагане на гражданите и общностите чрез предоставяне на енергийна информация по разбираем начин."

Специалисти като д-р Витанова определят като иновативен подхода, за изследване и очертаване на профила на София. По думите ѝ, за момента е трудно да се направи сравнение с друг голям български град.

Градският климатичен профил категорично може да е ценен за Столичната община, убедена е д-р Витанова:

"Подобни разработки могат да са полезни за вземането на мерки за бъдещето ни развитие в посока климатична и енергийна ефективност и въглеродна неутралност. Също така да се използват за оценка на влиянието на климата, потреблението на енергия и за идентифициране на стратегии за преоборудване и възобновяеми енергийни източници с цел постигане на енергийни и климатични цели. Това от своя страна ще допринесе за подобряването на енергийната сигурност, конкурентоспособността и устойчивостта в столицата ни.“

В момента с колегите си от института д-р Лидия Витанова планира съставянето на транспортен енергиен атлас за София, както и на рискова карта. Те ще допълнят климатичния профил на столицата.

Чуйте разговора на Елена Пъневска.

  • Климатичният профил съчетава информация свързана с климата (може да бъде градски остров на топлина, увеличението на местните температури, засушаване) и факторите, които им влияят. Това са градска среда, начин на живот, консумация на енергия, застрояване, транспорт, т.н. например. Факторите могат да бъдат представени като индекси въз основа на данните, които дават информация за тях.
    Чрез събиране и интегриране на различни данни за даден град, градските профили са важни за обществото, тъй като предоставят изчерпателна и достъпна информация за заобикалящото ни климатично, енергийно, икономическо и социално състояние и възможностите за вземане на решения с цел подобряване на начина ни на живот.
По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени