Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Роснефт" потвърди, че Берлин обмисля изземване на германския бизнес на компанията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на икономиката на Германия е информирало "Роснефт" по-рано тази седмица, че обмисля експроприиране (изземване) на дялове в германските активи на компанията ("Роснефт Германия"), заяви в четвъртък адвокатската кантора на руския петролен гигант в Германия, добавяйки, че ще предприеме всички мерки за защита на правата на акционерите, предаде Ройтерс.

Министерството е заявило пред "Роснефт" във вторник, че ако Русия си възвърне контрола върху компаниите, които включват главната източногерманска рафинерия "Швед", работата на рафинериите ще бъде застрашена, тъй като договорните партньори ще откажат да сътрудничат, се посочва в изявление на правната кантора Malmendier Legal, публикувано в LinkedIn и цитирано от Ройтерс.

В сряда беше съобщено, че Берлин се готви за възможна национализация на германските дейности на "Роснефт", включително неговия дял от 54,17% в берлинската рафинерия "Швед", която правителството постави под попечителство през септември 2022 г. след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Оттогава Германия удължи попечителството два пъти, последно през септември 2023 г., както трябва да вземе ново решение през март, когато изтича настоящият попечителство.

Поради продължаващата война на Русия срещу Украйна, не е очевидно, че ситуацията ще се промени, посочи още адвокатската кантора, цитирайки икономическото министерство.

"Роснефт" ще предприеме всички мерки, за да защити правата на своите акционери, допълват от адвокатската кантора, добавяйки, че подобно изземване би било безпрецедентна мярка в Германия и завинаги би навредила на инвестиционната сигурност в страната.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна