Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран съобщи за саботаж на главен газопровод

Рафинерия за природен газ в Иран на северния бряг на Персийския залив.
Снимка: БТА

Две експлозии по главния ирански газопровод, пренасящ синьо гориво в посока юг-север, са причинени от "терористични действия", заяви министърът на петрола Джавад Оуджи, цитиран от Ройтерс.

"Този терористичен акт на саботаж е извършен в 1 ч. тази нощ в мрежата на националните газопреносни тръби в два района на страната", заяви Оуджи пред държавната телевизия.

"Очаквахме подобни актове на саботаж около годишнината на Иранската революция (11 февруари) и бързо променихме конфигурацията на преносната мрежа, за да противодействаме на вражеските цели за предизвикване на прекъсване на доставките на газ в големите провинции", добави той.

Само в селищата близо до повредения газопровод се наблюдава прекъсване в подаването на газ, което ще бъде отстранено по-късно днес, посочи министърът.

Директорът на диспечерската служба на Националната иранска газова компания отрече по-ранни съобщения, че инцидентът е довел до прекъсване на подаването на газ в промишлеността и офисите в някои провинции, като обясни, че тези временни ограничения са били планирани предварително и са част от дейности по поддръжката.

Оуджи припомни подобен инцидент от 11 февруари 2011 г., който според него също е бил акт на саботаж, причинил временни прекъсвания на газоподаването в четири различни района, отбелязва БТА.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна