Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак и Абдула Втори настояват за незабавна хуманитарна пауза в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак заяви, че е важно да се засили ролята на палестинската власт на Западния бряг. Това стана по време на среща с краля на Йордания Абдула Втори на "Даунинг стрийт".

Британският министър-председател подчерта стъпките, които Обединеното кралство предприема, за да подкрепи стабилността на Западния бряг, който граничи с Йордания, включително санкциониране на "екстремистки еврейски заселници".

Говорител на "Даунинг стрийт" заяви след срещата, че двамата държавници са обсъдили кризата в Газа и са се съгласили, че е изключително необходимо като първа стъпка осигуряване на незабавна хуманитарна пауза, извеждане на заложниците и постъпване на значително повече помощ. Риши Сунак приветства "новаторските усилия" на Йордания да достави помощ на Газа по суша и въздух. 

В неделя бяха показани кадри как крал Абдула лично участва в спускане на хуманитарна помощ за Газа, а Йордания е единствената страна, която прави това редовно. Докато беше във Вашингтон по-рано тази седмица, йорданският крал призова за трайно прекратяване на огъня.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна